Het belang van alfabetisering

Mensen die niet kunnen lezen en schrijven ondervinden vaak problemen in het dagelijks leven. In dit artikel wordt het belang van alfabetisering verder uitgelegd.

Werk

Een hogere taal- en rekenvaardigheid vergroot iemands kansen op de arbeidsmarkt. Personen die kunnen lezen en schrijven, vinden gemakkelijker werk en kunnen hun taken zelfstandiger en veiliger uitvoeren. Wist je dat 10% van de bedrijfsongevallen in de procesindustrie te wijten zijn aan taalproblemen?

Naast het belang van geletterdheid, heeft de technologische vooruitgang ervoor gezorgd dat digitale vaardigheden steeds belangrijker worden.

Inkomen

Voor het regelen van financiële zaken is het essentieel om goed te kunnen lezen en schrijven. Laaggeletterden vinden het vaak bijzonder lastig om rekeningen te begrijpen, toeslagen aan te vragen of een overzicht van inkomsten en uitgaven bij te houden. Om financieel zelfredzaam te zijn, is alfabetisering cruciaal. Ook in dit opzicht worden digitale vaardigheden steeds belangrijker door de digitalisering.

Gezondheid

Het begrijpen van een bijsluiter van medicatie kan zelfs voor mensen die goed kunnen lezen een uitdaging zijn. Laaggeletterden beschikken vaak niet over de nodige vaardigheden om goed om te gaan met informatie over gezondheid, ziekte en zorg. Ze lopen daardoor een groter risico op gezondheidsproblemen en maken vaker gebruik van huisarts- en ziekenhuiszorg. Geletterdheid is dus ook voor onze gezondheid van groot belang.

Gezin

Taalstimulering en ouderbetrokkenheid zijn van groot belang voor het schoolsucces van kinderen. De geletterdheid van ouders heeft invloed op de geletterdheid van hun kinderen. Kinderen van laaggeletterde ouders hebben meer kans om zelf ook laaggeletterd te worden. Het alfabetiseren van laaggeletterde ouders is daarom essentieel voor de toekomst van hun kinderen. Veel laaggeletterde ouders beschouwen het als een van de belangrijkste redenen om te leren lezen en schrijven.

Bron: Stichting Lezen en Schrijven